Choose language San Patrik nekretnine
San Patrik nekretnine Tri ključna savjeta kako efikasno prodati nekretninu

Tri ključna savjeta kako efikasno prodati nekretninu

14 travnja, 2022

Već i na samo postavljanje, pitanje kako brzo prodati nekretninu mami duboki uzdah, zar ne? Kako i ne bi kada postoji toliko faktora koji utječu na prodaju stana ili kuće, a usput se suočavamo i s pritiskom da to napravimo dovoljno brzo, uz što bolju cijenu na tržištu, sigurno, efikasno…

Sada možete slobodno glasno izdahnuti, jer ne preostaje nam ništa drugo nego zaključiti kako o prodaji nekretnine u moru konkurencije (s raznim prednostima kao što je to novogradnja, odlična lokacija, vrhunsko uređenje interijera…) ponajviše ipak znaju stručnjaci fokusirani na tržište nekretnina u Hrvatskoj. Zato smo i obratili jednom od njih, Ivanu Varatu iz San Patrik nekretnina.

Ivan je istaknuo tri komponente koje su ključne za brzu i uspješnu prodaju, a mi smo ih nadopunili još ponekim savjetom.

Pred vama je mali vodič uz kojeg ćete izbjeći greške u prodaji nekretnine, a kojima se nesvjesno sabotira prodaja kakvu svatko priželjkuje – u kratkom vremenskom roku po najboljoj realnoj cijeni. Uz dobru pripremu čak se i hitna prodaja stana više neće činiti tako ogroman zalogaj!

Kako brzo prodati nekretninu uz najbolju financijsku korist

Bez obzira je li u pitanju prodaja apartmana na moru, prodaja stanova u novogradnji ili starogradnji, prodaja nekretnine preko agencije ili bez posrednika, Ivan Varat za početak ističe dvije ključne stvari kada je u pitanju prodaja nekretnine – dobar oglas i realna cijena.

“Smatram da ne treba pretjerati s postavljanjem cijene. Statistike pokazuju da stanovi koji se prodaju po realnoj ili malo većoj cijeni (uz planirani popust), postižu na kraju veću cijenu nego u slučaju kada vlasnik stana kreće sa strategijom stavit ću visoku cijenu pa ću je postepeno spuštati. Takvi stanovi statistički dokazano postižu nižu cijene.”
Ivan Varat, San Patrik nekretnine

Nekretnine na čijoj visokoj cijeni vlasnici nerealno inzistiraju obično se zadržavaju dulje u oglasnom prostoru, gube na atraktivnosti te otvaraju vrata sumnjičavom pristupu potencijalnih kupaca.

‘’Zainteresirani za kupnju se obično tada pitaju što to nije u redu s oglašenom nekretninom. Sve je manje zainteresiranih kupaca i tada vlasnici nekretnine obično moraju spustiti cijenu ispod one koju su realno mogli postići‘’, dodatno je objasnio Ivan Varat, savjetnik za nekretninePrecjenjivanje nekretnine zamka je u koju se vlasnici daju vrlo lako uhvatiti. Ipak, prodaja stana ili kuće u sebi ne sadrži samo komponentu realne vrijednosti već i one koju je puno teže odrediti – sentimentalne važnosti.

Izazovu kao što je postavljanje cijena svoje nekretnine najbolje je pristupiti objektivno donosno uključiti sve njezine prednosti i mane u okviru tržišnih vrijednosti.

Kako brzo prodati stan uz marketinške trikove?

2

Kada smo se uvjerili u realnu kvalitetu svoje imovine svatko tko i najmanje zna o trgovini svjestan je koliko je za uspješnu prodaju važan marketing.

No, kako primijeniti dobar marketing u prodaji nekretnine?

Vrhunska multimedija termin je zapravo za koji se odlučuje Ivan kada nam objašnjava što je sve potrebno za glavni marketinški alat prilikom prodaje stana ili kuće – oglas.

‘’Multimedija zaista mora kvalitetna. Ovdje se radi o fotografijama visoke rezolucije na kojima ne smije biti vidljivo posuđe, rublje i slični osobni predmeti. Važno je prezentirati nekretninu, a vizuali trebaju biti dio jednog lijepog oglasa. Marketinški dio na početku je jako važan dio prodaje’’
Ivan Varat, savjetnik za nekretnine

Nekretnine imaju veliku financijsku vrijednost stoga je i logično da oglas za njihovu prodaju vizualno treba preslikavati takvu vrijednost.

Oglas treba ostavljati profesionalni dojam, a to se postiže upravo kvalitetnim fotografijama visoke rezolucije i ako je moguće prilaganjem tlocrta nekretnine koji će kupcu dati informacije o rasporedu i veličinama prostorija u stanu ili kući.

Fotografije je najbolje napraviti tijekom dana, kvalitetnim fotoaparatom (ne ustručavajte se angažirati i profesionalnog fotografa) i tako u najboljem svjetlu prikazati nekretninu što nas dovodi do još jednog ključnog faktora – pripreme stana za prodaju ili home staging.

Kako brzo prodati nekretninu uzimajući u obzir svih pet osjetila potencijalnih kupaca

‘’Kada se radi o pripremi stana za prodaju važno je obratiti pozornost na sitnice i detalje koji pridonose stvaranju cjelovite slike. Obično se mogu popraviti uz malu investiciju, a psihološki pridonose stvaranju sasvim drugačijeg dojma koji poručuje da se netko brine o nekretnini i održava je lijepom’’, rekao je Ivan Varat.

3

Ne zaboravimo da u ovom dvosmjernom kanalu prodaje nekretnine veliku ulogu može odigrati i emotivan stav kupca.

Svi znamo o moći prvog dojma, a osim njegove uloge odlučujući faktori u sklapanju prodaje mogu biti osjećaji i intuicija. Emotivan aspekt ponekad će motivirati kupca da zažmiri na logičke nedostatke koje ima nekretnina, zato stručnjaci za nekretnine i home staging savjetuju kako u pripremi stana za prodaju treba zadovoljiti svih pet osjetila potencijalnog kupca.

1. Očistite stan i uklonite suvišne stvari
Možete to napraviti sami ili koristiti usluge servisa za čišćenje, ali krajnji rezultat bi trebao biti isti – besprijekorno čist dom! Za početak uklonite osobne stvari koje bi mogle pokvariti dojam, poput nakupljenog posuđa ili rublja. Bacite i pogled prema stropovima uklonite i najmanja zrnca prašine ili ostatke paukove mreže.

Osvježena boja zidova svakako je prednost. Podovi također moraju ostavljati dojam besprijekorne čistoće pa i ako imate ljubimce. Tepihe odnosite na kemijsko čišćenje i dobro ulaštite parket ili pločice. Zamijenite rasklimane ili lomljene detalje u vašem interijeru te obavite sitne popravke.

2. Srdačna dobrodošlica
Prije nego što zakorače u interijer, kupci će steći dojam o vašoj nekretnini već samim pogledom na njezin prilaz. Prostor ispred ulaznih vrata dobro očistite i uklonite suvišne predmete poput obuće, kišobrana…

Ako imate okućnicu, travnjak održavajte urednim, a biljke zdravima. Suzdržite se od zahtjeva za izuvanjem obuće kod potencijalnih kupaca, jer oni ipak nisu vaši gosti. Svakako ih nemojte požurivati, a u znak pažnje postavite zdjelicu s bombonima ili nekim ukusnim zalogajčićem.

Dopustite kupcu da sam razgleda unutrašnjost nekretnine odnosno ako ste prodaju prepustili agenciji za nekretnine nastojte izbjeći razgledavanje. Vaš potencijalni kupac je u sigurnim rukama.

3. Osigurajte ugodnu temperaturu
Čak i ako je kupac izabrao najtopliji dan u godini suzdržite se od postavljanja antarktičkih temperatura preko uređaja za rashlađivanje. Temperaturu slobodno spustite za još koji stupanj kada zainteresirani kupci odu. Sličnom logikom vodite se i u vrijeme hladnih zimskih dana. Kupci dolaze obučeni primjereno zimskom vremenu pa temperatura u stanu ne bi trebale projicirati tropsku vrućinu.

4. Osvjetljenje nemojte prepustiti slučaju
Vrijeme je da upalite svaku lampu, pomoćno svijetlo ili ukrasno rasvjetno tijelo, čak i ako je dan. Štoviše, dnevno svjetlo propustite kroz zavjese, podignite roletne i zatvarače prozora.

Neka TV bude isključen. Ne zaboravite ostaviti lagano otvorena vrata kako bi zainteresirani imali vizualni pristup svim mjestima – od smočnice do unutrašnjosti ormara.

5. Stvorite atmosferu
Pomozite kupcima da osjete kako bi izgledao život u nekretnini koju prodajete.

ko imate kamin slobodno pokažite na koji način pridonosi romantičnom ugođaju u domu. Ugodna i tiha glazba trik je i mnogih trgovačkih lanaca kojima žele pridobiti kupce.

Izvadite svoj najbolje dodatke – baršunaste jastučnice, mekani pokrivači i slični dodaci mogu naglasiti udobnost vaše nekretnine.

6. Ne zaboravite na miris
Umjesto mirisa proizvoda za čišćenje neka potencijalni kupci uživaju u neutralnim i opuštajućim notama. Pri tom izbjegavajte sprejeve za osvježavanje prostorija ili druge umjetne proizvode. Radije dobro provjetrite prostorije, a neka posjetitelje udobrovolje mirisi kolača ili slastica ili jednostavno proključajte vodu sa začinima (ne zaboravite isključiti štednjak na vrijeme).

Neka vaša nekretnina bude konkurentna u svakom pogledu!

Slični članci

San Patrik nekretnine Vodič za investiranje u međunarodne nekretnine: Prednosti, rizici i strategije 4 lipnja, 2024

Vodič za investiranje u međunarodne nekretnine: Prednosti, rizici i strategije

Dobrodošli u svijet globalnih nekretnina! Za one s razvijenim osjećajem za poslovanje i željom za luksuznim načinom života, investiranje u globalne nekretnine predstavlja uzbudljivu priliku. Kroz ovaj vodič, istražit ćemo prednosti i nedostatke ulaganja u nekretnine te vam pružiti informativan pregled ovog dinamičnog tržišta. Investiranje u globalne nekretnine postaje sve popularniji izbor za one koji […]

San Patrik nekretnine Kako stranci mogu kupiti kuću ili stan u Hrvatskoj? 28 travnja, 2024

Kako stranci mogu kupiti kuću ili stan u Hrvatskoj?

Vodič za kupnju nekretnina u Hrvatskoj za strance – Hrvatska je zbog svoje predivne obali, povijesnih gradova i tople mediteranske klime, postala poželjna vrlo destinacija za kupnju nekretnina. U posljednjih nekoliko godina, sve veći broj stranaca odlučuje postati vlasnicima kuća, stanova, i zemljišta u ovoj predivnoj zemlji, posebno nakon ulaska Hrvatske u schengenski prostor i […]

San Patrik nekretnine Zašto kupiti nekretninu u Dubaiju? Vaš vodič za pametnu investiciju! 23 travnja, 2024

Zašto kupiti nekretninu u Dubaiju? Vaš vodič za pametnu investiciju!

U ovom globaliziranom svijetu, pronalazak kvalitetne investicije u nekretnine može biti izazov. Za investitore s razvijenim osjećajem za poslovne prilike i one koji teže luksuznom životnom stilu, ulaganje u nekretnine u Dubaiju nudi privlačne mogućnosti. Razmotrite prednosti koje uključuju diverzifikaciju imovine, potencijal rasta vrijednosti, pasivni dohodak, mogućnost uživanja u vlastitom domu u inozemstvu, i atraktivne […]