Choose language San Patrik nekretnine
San Patrik nekretnine GRAĐEVINSKA PARCELA (14.000 M2) UZ MORE NA OTOKU MLJETU

GRAĐEVINSKA PARCELA (14.000 M2) UZ MORE NA OTOKU MLJETU

Vrsta nekretnine

Građevinsko zemljište

Cijena:

1.500.000 EUR

Adresa

Mljet, Dubrovačko-neretvanska

Opis

Boutique agencija San Patrik nekretnine predstavlja građevinsko zemljište površine 14.000 m2 na ekskluzivnoj lokaciji uz more na čarobnom otoku Mljetu. Otok Mljet se nalazi u južnom dijelu Jadranskog mora u blizini poluotoka Pelješca i grada Dubrovnika.

 

Prema prostornom planu općine Mljet u građevinskoj zoni M1 (pretežno stambena zona) nalazi se 5.000 m2 ovog zemljišta, dok se preostalih 9.000 m2 trenutno nalazi u zelenoj zoni. Parcelu je moguće podijeliti na 6 parcela za varijantu sa samostojećim objektima ili 10 parcela za varijantu s objektima u nizu.

 

Ukupan BRP iznosi 2.460 m2 za varijantu sa samostojećim objektima što je oko 400 m2 po objektu, ili 3.900 m2 BRP za varijantu s objektima u nizu.

 

Prema prostornom planu općine Mljet i programa razvitka otoka, nakon što sadašnje planirano građevinsko područje bude u cijelosti izgrađeno, moguće je dodatno proširenje građevinskog područja za cca. 50%.

Vlasništvo je uredno, 1/1.

 

KAKO DOĆI NA OTOK MLJET

Najbliža zračna luka je u Dubrovniku. Udaljena je malo više od sata vožnje od mjesta Prapratno na poluotoku Pelješcu, odakle trajekti polaze za Sobru na Mljetu nekoliko puta na dan tijekom cijele godine. Vožnja trajektom od Prapratna do mjesta Sobra na Mljetu traje 45 minuta.

 

Direktno za Mljet može se i brzim katamarnom (vožnja traje sat i 20 minuta) s polaskom iz Dubrovnika (luka Gruž) koja je udaljena pola sata vožnje od aerodroma.

 

Na Mljet se može doći i katamaranom ili trajektom iz Splita. Katamaran vozi na liniji Split – Brač – Hvar – Korčula – Mljet – Dubrovnik, a vožnja traje 3 sata.

 

INFORMACIJE O OTOKU

Otok Mljet je misitična oaza po mnogočemu jedinstvena, a upravo zbog svojih karizmatičnih atributa rado ga posjećuju nautičari koji tragaju za iskonskim prirodnim ljepotama. Američki poslovni magazin Forbes uvrstio ga je na listu pet idiličnih mediteranskih otoka savršenih za bijeg od gužve i masovnog turizma.

 

Izdvojen i nedirnut, otok mistike, maslina, vinove loze i bogatih šuma idealan je za istraživanje bogate flore i faune te za spokojno uživanje u ljepoti netaknute prirode.

 

Spominje se još u četvrtom stoljeću prije Krista u grčkim spisima, a brojni nalazi grčkih amfora i potopljenih brodova uz mljetske obale svjedoče da su se grčki pomorci zadržavali na mljetskim obalama tijekom puta.

 

NACIONALNI PARK

Otok Mljet na kojem se nalazi najjužniji hrvatski nacionalni park, prava je riznica prirodnih ljepota, povijesne baštine, tradicije i mogućnosti za aktivan odmor. Nacionalni park Mljet najstarije je zaštićeno područje na cijelom Mediteranu, taj je status dobio davne 1960. godine.

 

Geomorfološki fenomen slanih jezera koja dijele kameni mostovi, jedan su od prepoznatljivih simbola otoka. Veliko i malo jezero sačinjeni su od morske vode koja se u njih slijeva kroz solinski kanal i idealni su za kupanje zbog ugodne temperature. Jezera okružuju šetnice, planinarske i biciklističke staze, a ronioci vole istraživati podmorje u kojem se kriju kolonije busenastog koralja.

 

Na malom otoku svete Marije koji je smješten na Velikom jezeru nalazi se benediktinski samostan s crkvom sv. Marije, sagrađen prije 1.000 godina (oko 1177. godine), a na otočić u ljetnoj sezoni redovito voze solarni brodovi.

 

MITOLOGIJA

Uz otok Mljet se vežu brojne legende, a najpoznatija je svakako ona o Odiseju. Odisejevo ime nosi i špilja na južnoj obali otoka. Zbog bijelog kamena i odsjaja sunca, more u špilji i oko nje poprima magičnu plavu boju, a sama je lokacija prikladna za kupanje i omiljena među avanturistima koji vole skakati sa stijena koje ju okružuju.

 

Homerov ep Odiseja kaže da je prije 3.000 godina starogrčkog junaka Odiseja nakon brodoloma more bacilo na začarani otok Ogigiju, koji je bio kraljevstvo lijepe vile Kalipse, kći boga Atlanta. Na svojemu je čudesnom otoku Kalipso, božica ljepote, tišine i mira, punih sedam godina u pećini držala Odiseja, u kojeg se zaljubila, sve dok ga po direktnom nalogu Zeusa nije oslobodila. Tu je veliki i mudri ratnik podlegao čarima neodoljive božice i ljepotama njezina otoka. Iz te mitske veze Odisej i Kalipsa dobili su i sinove blizance: Nausinoja i Nausitoja.

 

Brojni stručnjaci uvjereni su da je otok Ogigija iz Homerove Odiseje upravo današnji Mljet. Opis odgovara: zelene šume, četiri izvora pitke vode koji nikad ne presušuju.

 

Osim po mitu o Homerovom Odiseju, Mljet je poznat i po pričama o brodolomu Sv. Pavla apostola 61. godine, Rimljanima i Ilirima.

 

GASTRONOMIJA

Mljet je od davnina poznat po vrhunskoj gastronomiji koju su sa sobom donijeli Rimljani, nakon njih su je njegovali opati na Otočiću sv. Marije, a danas je svojim gostima prezentiraju otočki restorani, pansioni i konobe. Težački jelovnik bio je također slastan, prvenstveno zbog obilja kvalitetne ribe, školjki i drugih morskih plodova. Kako je ribe uvijek bilo u izobilju, razvili su se razni načini njene konzervacije. Tako se osim svježe ribe spremljene na tradicionalne načine može kušati i specjalitete bazirane na soljenoj, dimljenoj ili ribi konzerviranoj u galatini ili maslinovom ulju.

Pojedinosti

  • Blizina plaže

Lokacija

Kalkulator hipoteke

- €
Mjesečno
  • Glavnica i kamate -
  • Osiguranje -
%
San Patrik