Choose language San Patrik nekretnine
San Patrik nekretnine Europska tržišta nekretnina u padu

Europska tržišta nekretnina u padu

20 lipnja, 2023

Iako službeni podaci DZS-a (Državni zavod za statistiku) pokazuju da su cijene u Q4/22 porasle za 4.7%, na tržištu nekretnina u Hrvatskoj u 2023. godini primjetan je pad potražnje, manji broj transakcija i lagano usporavanje tržišta. Nakon konstantnog podizanja kamatnih stopa ECB-a od srpnja 2022. godine s ciljem gašenje požara zvanog inflacija, logično je bilo očekivati da će i tržište nekretnina početi usporavati nakon šest godina rasta.

Potražnja za nekretninama i cijene dosegle su povijesno najviše točke, potražnja se izjednačava s ponudom, odnosno idemo prema točki ravnoteže. Nakon dosadašnje faze ekspanzije, slijedi nova faza tržišta nekretnina, tzv. faza povećane ponude. U ovoj fazi tržište se stabilizira, prvo se počinju blago korigirati cijene starijih nekretnina ili lošijih lokacija koje su nerealno porasle na općem valu ekspanzije tržišta.

U Hrvatskoj se 2022. godine od ukupnog broja stjecanja stambenih nekretnina 37% odnosio na udio stranih osoba, a velika većina tih transakcija obavljena ja u obalnim županijama. Najviše kupaca dolazi iz Njemačke (27%), Slovenije (25%) i Austrije (12%). Kada pogledamo stanje na tržištima tih zemalja, možemo uočiti da su u Njemačkoj kamatne stope na stambene kredite porasle sa 1.2% na 3.8% i da su cijene u Q4/22 pale za 3.6%. U Sloveniji su kamatne stope u posljednjih godinu dana porasle sa 2.2% na 4.2%, a prema analizama GURS-a (Geodetska uprave Republike Slovenije) tržište se hladi te se očekuje stabilizacija cijena nakon visokih stopa rasta cijena posljednjih godina.

U Austriji također slična situacija, kamate su rasle sa 1.5% na 4%, a prosjek cijena pada već treći kvartal za redom (Q3/22 -2.5%, Q4/22 -4.6% i Q1/23 -2%). Zanimljivi su podaci za Beč koji bilježi pad cijena u iznosu od 12,2% u odnosu na lipanj prošle godine i rekorder je u EU, dok je na drugom mjestu Stockholm s padom od 6,4%.

Hoće li se ovakvi trendovi i u kojem obujmu preliti na hrvatsko tržište te u kojem vremenskom periodu, preostaje nam aktivno pratiti. Sukladno podacima i trendovima svi sudionici tržišta nekretnina prilagođavat će svoje poslovne taktike prema nadolazećim promjenama.

Slični članci

San Patrik nekretnine Članovi LeadingRE, Savills Njemačka i San Patrik uspostavili partnerstvo 13 rujna, 2023

Članovi LeadingRE, Savills Njemačka i San Patrik uspostavili partnerstvo

S ciljem veće suradnje i povezanosti na globalnoj razini, Savills Germany Residential GmbH i San Patrik nekretnine, oba prestižna člana mreže Leading Real Estate Companies of the World® potpisali su sporazum o partnerstvu. Savills, renomirani globalni pružatelj usluga u sektoru nekretnina čije su dionice izlistane na londonskoj burzi, ima bogatu povijest koja seže do 1855. […]

San Patrik nekretnine Hrvatska dobila predstavnika u prestižnoj međunarodnoj nekretninskoj organizaciji 12 srpnja, 2023

Hrvatska dobila predstavnika u prestižnoj međunarodnoj nekretninskoj organizaciji

San Patrik nekretnine, istaknuta agencija za nekretnine koja posluje na hrvatskom tržištu, odabrana je za članstvo u prestižnoj organizaciji Leading Real Estate Companies of the World® (LeadingRE) sa sjedištem u Londonu, objavio je danas Ivan Varat, izvršni direktor.   Leading Real Estate Companies of the World® je globalna zajednica tvrtki iz nekretninske industrije koja se […]

San Patrik nekretnine Dobra procjena vrijednosti oglašene nekretnine brže dovodi prave kupce 6 veljače, 2023

Dobra procjena vrijednosti oglašene nekretnine brže dovodi prave kupce

Procjena vrijednosti nekretnine je korak koji prodavatelji na našem tržištu često preskoče. Pod utjecajem informacija koje su dostupne široj javnosti mnogi su skloni zaključiti da mogu staviti cijenu koja im je potrebna, a ne onu koja je tržišno prihvatljiva tj. realna. Ukratko, skloni su pretjerati. Pa tako neke nekretnine mjesecima obilaze oglasnike, a vlasnici se […]